Se yngre ut med Kollagen typ 1, typ 2 och typ 3

Idag kan du inte gå in i en skönhetsaffär, fråga efter produkter för att se yngre ut och inte få svaret  “kollagen” från butiksbiträdet. Från serum till arkmaska hävdar varje man att antingen bevara, öka eller återställa produktionen av kollagen. Men innan du avskedar denna kollagen-myt som ytterligare ett i raden avskönhetspåfund, ska vi ta en titt på vad det är exakt och varför behöver vi så mycket av det.

Vad är kollagen – och var kommer det ifrån och hur får det mig att se yngre ut?

Kollagen är en proteinpeptid som omfattar 30 procent av kroppens totala proteinmassa vilket gör dem till det mest representerade proteinet i däggdjur. Det är kroppens strukturella protein och det stressbeständiga materialet i huden. Kollagen finns i huden, liksom senor, brosk, ledband och förband av ben och blodkärl, det gör att kroppen och huden kan behålla sin form och motstå åldring och deformation.

De olika typerna av kollagen

På grund av dess fibrösa natur kallas kollagen ofta som kroppens “byggnadsställningar,” som stödjer och kopplar ihop vävnader och inre organ. Det finns 28 typer av kollagen, med Typ 1, typ 2 och typ 3 som de vanligaste (utgör 80 till 90 procent av kroppens kollagen-tillförsel).

  • Kollagen Typ 1 är den vanligaste formen av kollagen i kroppen. Den bildar strukturen på din hud, ben, organ och senor. (På grund av sin roll i att stödja huden, är det ofta den typ av kollagen du vill leta efter i skönhetsprodukter.)
  • Kollagen typ 2 är ett byggnadsblock av brosk, den flexibla bindväv som finns i lederna. Forskning tyder på att kollagen typ 2 kan vara användbart för att minska ledvärk.
  • Kollagen typ 3 finns i en mängd olika organ (som lungorna) liksom huden. Det finns vanligtvis tillsammans med kollagen typ 1 och hjälper det att göra sitt jobb av att stödja hud, ben och mer.

Kollagens fördelar for huden

Kollagen är bland annat ansvarig för att hålla huden fast, mjuk och smidig. Forskning visar att intag av kollagen kan förbättra hudens övergripande utseende och känsla. En studie publicerad i tidningen Skin Pharmacology and Physiology fann att kvinnor som tagit ett kollagentillskott en gång om dagen hade märkbara förbättringar i hudens elasticitet efter en månads tid. Kvinnorna visade också högre nivåer av hydrering i huden i slutet av studien.

Kollagen förbättrar också elasticiteten, vilket minskar utseendet på streckmärken och celluliter. En studie publicerad i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology säger att medan ingen kan bli av med streckmärken helt och hållet är kollageninjektioner en behandling som kan hjälpa till att förhindra att nya sträckmärken bildas och samtidigt bleknar de befintliga. Denna studie förklarar också att aktuella hudvårdsprodukter som ökar kollagenproduktionen kan bidra till att minska utseendet på streckmärken också.

När det gäller kollagenens förmåga att minska celluliter, har en studie publicerats i Journal of Medicinal Foods fann att kvinnor som tog kollagen tillskott i sex månader visade en förbättring deras måttliga celluliter i slutet av studien. (Precis som streckmärken finns det inget som helt kan ta bort celluliter.) Studieförfattarna förklarar att kollagen kan återställa “hudens struktur,” vilket är det som ger möjligheten att utjämna synen celluliter.

Hur kollagen bryts ner

Tyvärr förlorar kroppen oundvikligen kollagen över tiden. Från och med 20 år minskar produktionen ca 1 procent varje år. Kollagenfibrer försämras av enzymer och syntesen kan minskas genom UV-exponering från solen, vilket kan leda till ljusåldring eller rynkor. Nedbrytningen av kollagen påverkas också ytterligare av andra faktorer som förorening, rökning, alkohol och stress.

Men allt är inte förlorat. Kollagenproduktion kan ökas genom att förbättra hudens metabolism. Laser- och ultraljudsbehandlingar kan hjälpa till att uppmuntra produktionen av kollagen, tillsammans med lokal retinoid och retinol som alternativ behandling hos hudspecialister. Kollagentillskott – särskilt de som innehåller kollagenhöjande ingredienser som C-vitamin, zink och hyaluronsyra – och en hälsosam kost och livsstil, kan också bidra till att förhindra förstöring av kollagen.

Dela artikeln

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hudvårdsprodukter Anti-Aging

Age IQ™ Nattkräm

Age IQ™ Dagkräm

Ögonserum

Ansiktsrengöring

IllumaBoost™ C-vitamin

Eye-V™ Ögoninpackning

Senaste artiklarna